Ce este Certificatul de performanta energetica pentru cladiri?

Certificatul Energetic pentru Cladiri este un document elaborat conform metodologiei de calcul a performantei energetice a cladirilor, prin care se indicata performanta energetica a unei cladiri sau a unei unitati de cladire si care cuprinde date cu privire la consumurile de energie in cladiri si care, dupa caz, poate fi insotit de recomandari de reducere a acestora.

      Certificatul energetic are trei parti distincte:

 1. Partea I: analiza din punct de vedere termic si energetic a locuintei studiate si a instalatiilor aferente; analiza prezentata sub forma de grile de clasificare. In urma acestei analize, locuinta primeste un punctaj intre 1 si 100, unde 100 este maxim. O locuinta eficienta din punct de vedere energetic va avea un punctaj cat mai apropiat de 100
 2. Partea a II-a: sunt prezentate informatii despre imobilul evaluat, precum amplasare, tip imobil, numar nivele, date cu privire la instalatiile interioare la care este racordat – apa rece, apa calda menajera, canalizare, gaze, energie electrica;
 3. Partea a III-a: cuprinde recomandari pentru reducerea costurilor cu privire la energie prin imbunatatirea performentei energetice a imobiliului analizat.

Certificat energetic

     Obligativitatea Certificatului Energetic

Certificatul Energetic sau “certificatul de performanta energetica” este un document obligatoriu in orice proces de vanzare – cumparare sau inchiriere. Conform Legii nr. 159/2013, ce modifica si completeaza Legea nr. 372/2005 privind performanta energetica a cladirilor, certificatul de performanta energetica a cladirii este documentul elaborat conform metodologiei de calcul a performantei energetice a cladirilor, prin care este indicata performanta energetica a unei cladiri sau a unei unitati de cladire si care cuprinde date cu privire la consumurile de energie in cladiri si care, dupa caz, poate fi insotit de recomandari de reducere a acestora.

          Cine are nevoie de Certificatul Energetic?

Certificatul Energetic este necesar persoanelor fizice si jurice ce detin imobile precum urmatoarele:

 • locuinte unifamiliale;
 • blocuri de locuinte;
 • birouri;
 • cladiri de invatamant, crese, gradinite, scoli, licee, universitati, camine, internate;
 • spitale, dispensare, policlinici;
 • hoteluri si restaurante;
 • constructii destinate activitatilor sportive;
 • cladiri pentru servicii de comert, magazine, spatii comerciale, sedii de firme, banci;
 • alte tipuri de cladiri consumatoare de energie – cladiri industriale cu regim normal de exploatare.